4 Pesawat Pejuang Pemintas Paling Laju Di Dunia Pernah Dicipta!

Ketika ini, kekuatan ketenteraan Malaysia dari segi pesawat adalah sebanyak 184 secara keseluruhan termasuklah 36 pesawat pejuang, 49 pesawat penyerang dan 84 pesawat pengangkutan dan di antara pesawat-pesawat ini, yang paling laju adalah pesawat Sukhoi Su-30MKM yang mampu mencapai kelajuan maksimum 2,120 kilometer sejam.

Selain itu, pesawat MiG-29, dengan teknologi 80an masih berkemampuan dan relevan terutamanya di rantau ini dan fungsi pesawat itu kini adalah sebagai Pesawat Pemintas dan Pertahanan Udara Malaysia.

Kali ini kami ingin kongsikan 4 pesawat paling pantas di dunia ketika ini.

1. North American X-15

North American X-15 adalah pesawat berkuasa roket hipersonik dioperasikan oleh Tentera Udara Amerika Syarikat dan Pentadbiran Angkasa dan Aeronautika Nasional sebagai sebahagian daripada siri eksperimen pesawat-X.

Rekod rasmi X-15 yang dicatakan bagi pesawat paling laju di dunia yang pernah direkodkan dilakukan pada 1967 apabila William J. Knight memandu pesawat ini dengan kelajuan 7,274 kilometer sejam.

Dengan kelajuan ini, anda boleh berulang alik dari Padang Besar, Perlis ke Johor Bahru sebanyak hampir 9 kali, dalam masa 1 jam.

2. SR -71 Blackbird

SR-71 berkhidmat dengan Tentera Udara AS dari tahun 1964 hingga 1998, sebanyak 32 pesawat telah dihasilkan di mana 12 daripadanya musnah dalam kemalangan namun, tiada satu pun daripadanya yang musnah disebabkan tindakan musuh.

SR-71 diberikan beberapa nama samaran, termasuk “Blackbird” dan “Habu”, memegang rekod dunia untuk pesawat “air-breathing” paling pantas sejak tahun 1976, rekod ini sebelum ini dipegang oleh Lockheed YF-12.

Kelajuan maksima yang pernah dicatatkan adalah 3,661 kilometer sejam dan menelan kos pembuatan mencecah RM132 juta seunit.

3. Lockheed YF-12

Lockheed YF-12 adalah pesawat pemintas prototaip Amerika yang digunakan oleh Tentera Udara Amerika Syarikat.

YF-12 adalah versi pesawat Lockheed A-12 yang mempunyai 2 tempat duduk, membawa kepada penghasilan pesawat Lockheed SR-71.

YF-12 mencipta dan memegang rekod dunia bagi kelajuan dan ketinggian iaitu melebihi 3,200 kilometer sejam dan melebihi 24,384 meter.

Ketika ini, YF-12 merupakan pesawat pemintas terbesar di dunia dengan kelajuan terpantas pernah direkodkan adalah 3,540 kilometer sejam, namun hanya 3 unit dihasilkan.

4. Mikoyan Mi G-25

Mikoyan Mi G-25 adalah pesawat pemintas supersonik dan peninjau yang merupakan antara pesawat pejuang terpantas yang pernah berkhidmat.

Ia direka oleh Mikoyan-Gurevich dari Kesatuan Soviet dan merupakan salah satu pesawat tempur yang dibina menggunakan keluli tahan karat, pesawat pejuang terakhir yang direka oleh Mikhail Gurevich sebelum bersara.

Dihasilkan di antara tahun 1964 hingga 1984, sebanyak 1,186 pesawat ini dihasilkan dan hanya diperkenalkan pada tahun 1970.

Pesawat pejuang berkelajuan maksimum 3,470 kilometer sejam ini digunakan oleh Angkatan Pertahanan Udara Soviet, Tentera Udara India dan Tentera Udara Algeria.

Semoga memberi manfaat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑