‘Kuchisake-onna’ Hantu Wanita Jepun Yang Mulutnya Terbelah Sehingga Telinga

Salah satu cerita mistik legenda bagi masyarakat Jepun ialah kisah tentang Kuchisake-onna. Ia digambarkan memiliki penampilan yang mengerikan, dengan mulut koyak persis Joker.

Menurut cerita masyarakat setempat, Kuchisake-onna ialah roh jahat yang kembali dari kematian dan boleh muncul di mana saja pada bila-bila masa. Ia memiliki wajah yang cacat setelah dibunuh oleh suaminya yang cemburu.

Legenda urban ini muncul semasa era Edo pada abad ke-17. Kuchisake adalah wanita cantik yang berkahwin dengan seorang lelaki. Suaminya itu curiga dan marah apabila mendapati dia tidak setia. Malah, dia merancang akan meninggalkan suaminya itu.

Oleh disebabkan cemburu, suaminya itu memukul Kuchisake sehingga pengsan dan mengikatnya. Ketika Kuchisake terbangun, suaminya mengancam akan membunuhnya jika meninggalkannya. Suaminya menggunakan gunting besar untuk mengoyakkan mulutnya menjadi bentuk senyumam hingga ke telinga.

“Siapa yang akan menganggapmu cantik sekarang?” tanya dia sebelum memenggal kepala isterinya dari tubuhnya. Kemudian suaminya itu menyesal lalu membunuh diri.

Hantu Kuchisake ini akan menghampiri sesiapa yang berjalan seorang diri pada waktu malam. Mukanya selalu ditutup untuk sembunyikan wajahnya yang cacat itu.

Kemudian dia akan bertanya kepada mangsanya, “Apa aku cantik atau tidak?” sambil memegang gunting besar. Jika menjawab ya, hantu Kuchisake-onna ini akan membuka topeng mukanya dan mendedahkan kelaran senyumannya yang terlakar dari telinga sampai mulut itu dan bertanya lagi sekali.

Jika jawapan yang diberi ialah ya atau tidak dengan nada terketar-ketar, maka mangsanya akan ditikam dengan gunting atau dikelar sehingga terlihat sepertinya sewaktu mangsanya sedang tidur.

Mangsa boleh melepaskan diri dengan memberi jawapan bahawa dirinya tiada masa atau menabur wang ataupun gula-gula untuk memberi peluang kepada mereka melarikan diri.

Jadi, berhati-hatilah kepada sesiapa yang suka berjalan seorang diri dan jangan lupa simpan gula-gula dalam poket anda, manalah tahu terjumpa Kunchisake-onna versi Malaysia.

Sumber:
Ranker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑