Cara Buat Sambal Bilis Kering & Garing. Tip Kekal Rangup & Tahan Lama

Sambal bilis ini kena ada di rumah. Senang, bila tak rajin nak masak boleh makan ikan bilis ini dengan nasi. Bagusnya sambal jenis ini tahan lama, letak di luar boleh tahan sampai sebulan. Sambal ini memang ada dijual tapi kalau buat sendiri lagi best, boleh ‘adjust’ rasanya ikut selera kita. Boleh tambah kacang atau tempe... Continue Reading →

Lepas 3 Tahun Dibaikpulih, Menara Jam Big Ben London Muncul Semula!

Bila sebut tentang London pasti ramai yang mengidamkan ia sebagai destinasi percutian yang mesti dikunjungi paling tidak pun sekali seumur hidup. Lebih teruja bila dapat membayangkan berjalan-jalan dalam cuaca sejuk di lokasi ikonik London seperti Sungai Thames, London Bridge dan Istana Buckingham yang tersergam indah. Mungkin ada yang kecewa apabila melancong ke London beberapa tahun lepas kerana... Continue Reading →

[vIDEO] KISAH SERAM HANTU JANET DI SARAWAK YANG TERKENAL DI SELURUH DUNIA

https://youtu.be/5TwzlQ0RgpE Pernahkah anda mendengar mengenai Hantu Janet yang popular suatu masa dahulu di Sarawak sekitar tahun 70-an dan 80-an? Terdapat banyak versi cerita mengenai Hantu Janet yang sering dibualkan, namun ianya mempunyai persamaan di mana ia merupakan hantu seorang wanita yang sering mengganggu orang ramai di Kuching. Janet dikatakan seorang gadis berketurunan Tionghua yang dipercayai... Continue Reading →

Kalau Tanam Pokok Jambu Air Ikut Petua Tabur Garam Supaya Buahnya Besar, Padat & Manis

Kalau di kampung, pokok jambu air ini antara yang selalu ditanam di halaman. Senang nak makan, petik saja. Kalau ada jambu air madu lagi syok, buat colek untuk makan waktu petang. Terbaik! Pokok jambu air ini memang berbuah lebat tapi nak dapatkan buah yang cantik, besar dan padat kena buat penjagaan. Boleh ikut tip yang... Continue Reading →

Cara Tanam Pokok Kesum Dalam Kotak Polisterin. Senang Jaga, Tak Perlu Siram

Daun kesum banyak kegunaan dalam masakan, jadi berbaloi sangat kalau nak tanam. Kalau kawasan rumah tiada tanah pun kita boleh tanam daun kesum ini. Antaranya guna teknik tanam dalam kotak polisterin seperti yang dikongsi oleh Muhammad Ashaabul Yamin. 1.Beli daun kesum dekat kedai. Asingkan batang dan daun 2. Sediakan kotak polisterin/kabus dan span basuh pinggan. 3.... Continue Reading →

5 Lokasi Best Yang Korang Boleh Pergi Di Penang Untuk Bersiar-Siar

Penang merupakan antara negeri yang paling banyak tarikan dalam Malaysia tau. Walaupun kecik je Penang tu dalam peta Malaysia, jangan ingat negeri ni hanya ada laksa dan nasi kandar je. Macam-macam tarikan yang ada untuk korang berjalan-jalan dengan member atau keluarga di sini. Jadi inilah dia 5 lokasi best di Penang untuk korang semua.  5)... Continue Reading →

Cara Buat Kek Sarang Semut, Penuh Sarang. Pukul Guna Sudu Saja, Tak Payah Perap

Kek ini ramai penggemarnya, paling best dapat yang kenyal dan banyak lubang atau sarang. Jika rasa teringin boleh ikut resipi Jah Joe ini. Kalau ikut cara yang dikongsi oleh bancuh cuma pakai sudu saja dan tak perlu perap pun untuk dapat lubang yang banyak tu. Menurut Jah Joe, dia sudah mencuba banyak resipi kek sarang semut namun resipi... Continue Reading →

[Video] 10 Hospital Paling Seram Di Dunia

https://youtu.be/Uui65Tr0Y1Y Pernahkah kamu mendengar kisah-kisah seram dari hospital? Tak boleh dinafikan memang bahawa hospital seringkali mempunyai cerita menyeramkan sama ada ia berkait dengan makhluk halus atau hal lain. Kisah seram bukanlah hal bohong, kerana ada hospital di dunia ini yang dianggap sangat seram sehingga lebih baik kamu menghindarinya jika harus dirawat di sana. Seperti apa... Continue Reading →

Perlu Ke Buat Pemeriksaan Kesihatan Kalau Selalu Rasa Lenguh Di Tengkuk?

Dek kerana lambakan kerja tubuh badan menanggung beban terutama di bahagian tengkuk, acap kali rasa lenguh-lenguh di tengkuk membuatkan diri berbolak-balik sama ada perlu atau tidak untuk melakukan pemeriksaan kesihatan. Jadi macam mana nak tahu sama ada perlu atau tidak, untuk membuat pemeriksaan kesihatan kerana masalah tengkuk ini? Jom cari jawapannya di bawah bersama penulis.... Continue Reading →

Nampak Kering Jangan Biar Terus Mati, Buat Begini Untuk Pastikan Ros Jepun Kembali Subur & Berbunga Lebat

Selain tumbuhan herba, ramai juga yang gemar menanam pokok bunga. Antaranya pokok Ros Jepun atau nama saintifiknya Portulaca Grandiflora. Pokok hiasan ini memang akan menyerikan laman jika subur dan mengeluarkan bunga berwarna-warni. Walau bagaimanapun jika tidak dijaga dengan betul, pokok jenis ini cepat mati. Bila dah jadi begini ramai yang putus asa dan membiarkannya saja.... Continue Reading →

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑